Groszek z gruszkami
(4 porcje)
1 szklanka łuskanego zielonego groszku
2 twarde gruszki
3 łyżki octu winnego
kawałek skórki cytrynowej
cukier i sól do smaku
spora szczypta cynamonu
1/2 szklanki rosołu warzywnego lub z kury
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
Groszek zalać wodą, dodać ocet winny i skórkę cytrynową. Gotować, aż groszek stanie się prawie miękki. Wtedy dodać obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, cukier, w miarę potrzeby sól, cynamon i gotować, aż wszystko będzie miękkie.
Wymieszać mąkę z rosołem, wlać do groszku i gruszek. Zagotować.
Jak w większości przepisów i tu autorka doradza, aby potrawa była wyranie słodka i tłusta. Jest ona jednak równie smaczna, jeśli cukier i tłuszcz zastosujemy z umiarem. Potrawę tę można przygotować z groszku z puszki.