Groszek cukrowy ze szparagami

(4 porcje)

1 pęczek szparagów (1/2 kg), ok. 10–15 dag strączków groszku cukrowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 dymki ze szczypiorem,
1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka do kawy startej skórki cytrynowej, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sól, mielony pieprz

Szparagi obrać z twardej skórki i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. w dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać szparagi, groszek, cebulę i mieszając smażyć, aż trochę zmiękną. Jednak warzywa powinny nadal pozostać jędrne. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę cytrynową oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Smażyć mieszając około minuty i od razu podawać.