Grillowane warzywa z sosem kolendrowym

1-2 duże słodkie ziemniaki (pataty), 2 średnie młode cukinie, 2 czerwone papryki, 6-8 łyżek oliwy extra vergine
na sos: 2 duże pomidory, 1 mała ostra papryczka, 2 cebule dymki, sok z 1 małej limonki, 2 łyżki siekanej zielonej kolendry, sól, pieprz

Obgotować ziemniaki (5 minut). Ostudzone pokroić wzdłuż w plastry. Również wzdłuż pokroić cukinie, posolić je i na chwilę odłożyć, po czym wytrzeć nadmiar soku. Paprykę pokroić na ćwiartki, usuwając nasiona. Wszystkie warzywa układać na dobrze rozgrzanym grillu, podczas opiekania kilkakrotnie smarować oliwą, raz przewrócić na drugą stronę. Podawać najlepiej na gorąco z dodatkiem sosu: zmiksować ręcznym mikserem obrane ze skórki i posiekane pomidory, cebulki wraz ze szczypiorkiem, listki kolendry oraz posiekaną ostrą papryczkę. Doprawić solą i pieprzem.