Gotowanie ryżu na trzy różne sposoby

I sposób
Duża ilość(co najmniej 10 szklanek)gotującej się wody, po garści ryżu na osobę ,łyżka oleju.
1. Do wrzątku wrzucić kilka garści ryżu, osolić i dodać łyżkę oleju; gotować 1 7 min.
2. Odcedzić ryż na durszlaku i przelać wrzątkiem.
II sposób
(4 porcje)

Szklanka ryżu i 2 szklanki wody, łyżka masła, sól.
1. Ryż opłukać na sicie i wrzucić do rondla.
2. Wlać doń 2 szklanki wody, osolić i gotować aż ryż wchłonie wodę (ok. 7 – 10 min.), co pewien czas zamieszać.
3. Dodać łyżkę masła i wstawić rondel do średnio gorącego piekarnika. Wypiekać ok. 30 min.
IlI sposób
(4 porcje)
Szklanka ryżu, 2 łyżki oleju, woda, sól.
1. Ryż opłukać na sicie, dokładnie odsączyć.
2. Wrzucić ryż do rondla z rozgrzanym olejem i kilka minut smażyć, stale mieszając.
3. Zalać ryż wodą – 2 cm ponad powierzchnię ryżu i gotować na niedużym ogniu aż do zupełnego wyparowania wody.