Gotowanie kasz i ryżu dawnym, babcinym sposobem

Po 2 kopiaste łyżki kaszy lub ryżu na osobę i 2 łyżki „na garnek”, łyżka masła, sól, woda.
1. Do garnka wsypać kaszę i trzy- lub czterokrotnie przepłukać – nalewać wody, mieszać łyżką i odlewać dopóki „ucieka” kasza.
2. Nalać sporo wody i zagotować kaszę. Po zagotowaniu odlać wodę. Jeszcze raz kaszę przepłukać i znów odlać wodę.
3. Zalać jeszcze raz kaszę wodą w ten sposób, aby jej poziom był równy poziomowi kaszy, dodać łyżkę masła, sól i postawić na blaszanej płytce na ogniu. Kiedy już się zagotuje i pogotuje chwilę- można owinąwszy w papier i ściereczkę włożyć na 1 godz. pod koc.
4. Po wyjęciu spod koca – zamieszać, najlepiej widelcem, spróbować, czy kasza lub ryż dość słone. Można dosolić i jeszcze raz zamieszać.
Choć obecnie często używamy ryżu w torebkach do gotowania, warto poznać i inne metody.