Gosi jarzyny zapiekane inaczej

(6 porcji)
Œredni kabaczek, duży kalafior, 3 pomidory, filiżanka tartego, żółtego, ostrego sera, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki przyprawy do zup, sok cytrynowy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 1/2 szklanki wody, masło do wysmarowania blachy.
1. Przygotować zaprawę składającą się z przyprawy do zup, 2 łyżek oleju, łyżki soku cytrynowego, 2 roztartych z solą ząbków czosnku, pieprzu i wody.
2. Kabaczek obrać i pokroić w plastry grubości ok. 1 1/2 cm ,usunąć nasiona, kalafior podzielić na „różyczki” i obydwie jarzyny zalać w miseczce przygotowaną zaprawą. Zostawić tak na kilka godzin.
3. Na dużej wysmarowanej masłem blasze układać wyjęte z zaprawy jarzyny w następujący sposób: plaster kabaczka ,na nim 2-3 „różyczki kalafiora, na kalafior plaster pomidora i posypać tartym serem.
4. Zapiekać ok. 30 min. w gorącym piekarniku. Podawane z bułką są doskonałą ciepłą przystawką. Jako dodatek najlepiej pasują do mięs podawanych z ryżem.