Gęś w winie

(8-10 porcji)
Gęś, 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 5 kwaśnych jabłek, sól, 2 kostki cukru, łyżka mąki.
1. Sprawioną gęś nasolić i włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godz., aby skruszała .
2. Po wyjęciu z lodówki włożyć do środka gęsi kwaśne jabłka pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych, zaszyć otwór brzuszny i gardziel.
3. Piec na dość silnym ogniu ok. 2 –3 godz. aż gęś będzie miękka, polewając wytopionym tłuszczem i kropiąc często winem.
4. Po upieczeniu zlać do rondla sos z pieczenia gęsi, zagęścić go łyżką mąki, dodać resztę wina oraz 2 kostki cukru, zagotować.
5. Gęś podzielić na porcje, obłożyć upieczonymi jabłkami, sos zaś podać w sosjerce. Tak przyrządzoną gęś podawać można z pieczonymi ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty.