Gęś pieczona

niezbyt tłusta gęś, 2 cytryny, 1/2 szklanki oliwy, 1 cebula, 1 marchew, 1 ząbek czosnku, 6 goŸdzików, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki bazylii, natka pietruszki, sól, ocet
do farszu: 4 filiżanki grzanek z chleba pokrojonego w kostkę, 1 kg jabłek, 5 dag masła, 5 dag rodzynek, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Dokładnie wymytą gęś wytrzeć ściereczką namoczoną w occie, polać sokiem z cytryny, obłożyć drobno pokrojonymi warzywami i przyprawami i marynować w chłodnym miejscu przez dobę. Wyjąć z marynaty, nafaszerować grzankami i pokrojonymi obranymi jabłkami wymieszanymi z rodzynkami, masłem, solą, pieprzem i tymiankiem. Zaszyć, ułożyć w brytfannie, polać dwiema filiżankami wrzątku, przykryć i piec w temperaturze 180? C, licząc godzinę na kilogram wagi gęsi. Po godzinie nakłuć uda, by wyszła resztka tłuszczu i całego ptaka polać sosem z pieczenia. Na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika odkryć brytfannę i polać gęś zimną wodą, by skórka się zrumieniła.