Gazpacho w ogrodzie

1 duża kromka białego chleba, około 3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 6 dużych pomidorów, 1 niewielka cebula, 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki, szczypta ziaren kminku, 3/4 szklanki soku pomidorowego, sól, pieprz
jako dodatek: 1 zielony ogórek, 1 zielona papryka, 2-3 łyżki oliwy, 1/2 bułki wrocławskiej na grzanki

Z chleba skroić cienko skórkę, zalać wodą i odstawić na 5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć z solą, dodać ocet winny i oliwę z oliwek. Pomidory obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką i kminkiem, dodać sok pomidorowy. Po wymieszaniu wstawić zupę do lodówki. Przygotować dodatki: ogórek i paprykę pokroić w centymetrową kostkę. Bułkę również pokroić w kostkę, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15 minut, do momentu, kiedy się zrumieni. Dodatki do gazpacho podawać osobno, aby każdy mógł je nabierać według gustu.