Galaretka z nóżek cielęcych lub wieprzowych
2 nóżki cielęce lub wieprzowe, około 25 dag mięsa, porcja włoszczyzny bez kapusty i z jedną tylko marchwią, 2 ząbki czosnku, listek laurowy, sól, pieprz. Do przybrania galarety zielony groszek, jajko na twardo.
1. Oczyszczone i porąbane na części nóżki wraz z mięsem zalać wodą, dodać oczyszczoną włoszczyznę i gotować ok. 3 godz. na małym ogniu.
2. Pod koniec gotowania dodać roztarte z solą 2 ząbki czosnku, listek laurowy, pieprz.
3. Odstawić z ognia i ostudzić. Mięso, również to obrane z kości, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać.
4. Wywar odcedzić i zalać nim rozdrobnione mięso ułożone w salaterce, można dodać pokrojoną w plasterki marchew, groszek zielony oraz plasterki jajka na twardo.
5. Wstawić do lodówki, aby galareta stężała.
Można przygotować galaretę w małych miseczkach i przed podaniem wyłożyć na półmisek, dekorując sałatą, pomidorem i ćwiartkami cytryny.