Flądra w sosie z oliwkami

(6 porcji)

6 lub 12 filetów z flądry (zależnie od wielkości), 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (45 dag), 1 nieduża cebula, 1 ząbek czosnku, 10–15 posiekanych czarnych oliwek, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego

Filety ułożyć na lekko posmarowanej oliwą blaszce, posmarować także oliwą wierzch filetów, posypać je solą i pieprzem oraz oregano. Wstawić do nagrzanego do 200? C piekarnika i piec 20 minut. Na pozostałej oliwie podsmażyć posiekaną drobno cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki. Gotować sos, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodać posiekane oliwki. Gotowym sosem polać upieczone flądry.