Fenkuł zapiekany z ziemniakami

(6–8 porcji)

ok. 75 dag młodych ziemniaków, 3 bulwy fenkułu, 2 szklanki śmietany 18%, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, 4 łyżki startego parmezanu

Ziemniaki umyć, pokroić na plastry i obgotować około 8–10 minut we wrzącej wodzie, po czym odcedzić. Fenkuł oczyścić z wierzchnich uszkodzonych liści, odciąć łodyżki, pokroić na ćwiartki, obgotować we wrzącej wodzie około 5–7 minut i odsączyć. w żaroodpornym naczyniu ułożyć rzędami pokrojone ziemniaki i fenkuł, w ten sposób, aby na siebie zachodziły. Wymieszać śmietanę z musztardą, solą i pieprzem i polać nią ziemniaki z fenkułem. Po wierzchu posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w temperaturze 180? C.