Fenkuł (koper włoski)

Uprawia się go od IX wieku, a jeszcze wcześniej używany był jako dziko rosnąca roślina lecznicza. Od niepamiętnych czasów fenkułem leczono puchlinę wodną, krótkowzroczność i kaszel. Obecnie nadal ceni się jego właściwości rozkurczowe, przeciwzapalne i moczopędne – dzieci piją herbatkę zaparzaną z owoców kopru włoskiego, która łagodzi bóle powodowane wzdęciami. Ponieważ fenkuł to magazyn zawierający mnóstwo witamin, można powiedzieć, że jest rośliną szczególnie wzmacniającą.
To aromatyczne warzywo zyskuje sobie u nas coraz więcej zwolenników, ale jeszcze wiele osób traktuje je jako nowość, z którą nie wiadomo co zrobić. A przyrządzić można z fenkułu, czyli bulwy włoskiego kopru, bardzo wiele wspaniałych dań. Jego lekko anyżowy smak powoduje, że ma on zagorzałych wrogów i tak samo żarliwych zwolenników, którzy jadają go zarówno na surowo, w sałatkach, jak i po ugotowaniu.