Fenkuł duszony z czosnkiem

(4 porcje)

2 spore bulwy fenkułu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, szczypta mielonych nasion kopru włoskiego, kawałeczek skrojonej cienko skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku cytrynowego, mielony pieprz, sól

Fenkuł obrać z uszkodzonych liści, odciąć zbyt długie łodyżki, poprzekrawać na ćwiartki, wycinając twarde części. w garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić chwilę, po czym dodać fenkuł z mielonymi nasionami kopru, solą i pieprzem. Mieszając zrumienić lekko kawałki fenkułu, po czym dolać około 2 szklanek wody, dodać skórkę cytrynową i gotować 25 minut. Następnie wyjąć skórkę i fenkuł, a ten ostatni utrzymywać w cieple. Sos od gotowania odparować, aby zostało go mniej więcej 1/2 szklanki. Doprawić go do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem i polać nim warzywo.