Faszerowane bakłażany

2 bakłażany (średnie), 1 pomidor (duży), 1 papryka,
1 cebula, 1 łyżeczka kaparów, 5 zielonych oliwek, 1 jajko, oliwa z oliwek, bułka tarta, sól, świeżo zmielony pieprz

Przekroić bakłażany wzdłuż na pół. Wyjąć łyżeczką miąższ, zostawiając jego cienką warstwę przylegającą do skórki. Wydrążone połówki posolić i odstawić, miąższ posiekać drobno. Cebulę obrać i posiekać, pokroić drobno także paprykę i pomidora. Udusić wszystko na dwóch łyżkach oliwy. Dodać miąższ bakłażana, kapary, pokrojone oliwki. Posolić i doprawić pieprzem do smaku. Lekko przestudzić i wbić jajko. Farsz dobrze wymieszać i napełnić nim osuszone puste połówki bakłażana, starannie wygładzając powierzchnię. Posypać z wierzchu tartą bułką. Skropić 2 łyżkami oliwy. Zapiekać w temperaturze 180o C przez 45 minut.