Faszerowana papryka

6 sporych czerwonych papryk, 2 łyżki masła
na farsz: 1 bakłażan (nieduży), 2 cukinie, 2 dymki, 4 filety anchois, 2 łyżki kaparów, 2 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól

Najpierw przyrządzić farsz: rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić drobno posiekaną dymkę i smażyć 10 minut, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć kolejne 5 minut. Teraz dodać również pokrojonego w kostkę bakłażana. Wszystko smażyć mieszając jeszcze kwadrans. Gdy warzywa są usmażone, posiekać filety anchois, odsączyć z zalewy kapary i wbić jajka. Posolić do smaku. Z papryk usunąć gniazda nasienne i każdą napełnić farszem aż po brzegi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać stopionym masłem i zapiekać przez 30 minut w 160o C.