Faszerowana kapusta włoska
(8 porcji)
2 główki kapusty po ok. 1 kg, 30 dag mięsa wieprzowego, czerstwa bułka, jajko, sól, pieprz, papryka, oregano, cebula, 2 plastry słoniny, sok cytrynowy, łyżka masła lub margaryny.
1. Zdjąć wierzchnie liście z kapusty, przekroić główki na 4 części i obgotowywać je 10 min. w osolonej wodzie.
2. Przygotować farsz: mięso zemleć razem z uprzednio namoczoną w wodzie z mlekiem i wyciśniętą bułką, dodać do mięsa drobno pokrojoną cebulę zrumienioną na maśle, jajko, sól, pieprz, wymieszać.
3. Farsz mięsny nakładać pomiędzy liście kapusty, a następnie owinąć nadziane ćwiartki białą bawełnianą nitką.
4. W rondlu wyłożonym plasterkami słoniny ułożyć nadzianą kapustę, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem, najlepiej w piekarniku, ok. 2 godz. Pod koniec skropić kapustę sokiem cytrynowym.
Można zrobić sos z łyżki mąki, łyżki masła , łyżki przyprawy do zup i sosu, w którym dusiła się kapusta.
Podawać ze smażonymi ziemniakami.