Farsz z białej słodkiej kapusty

( na 10 porcji)
1 mała lub 1/2 większej główki kapusty, duża cebula, sól, pieprz, 1/2 szklanki oleju.
1. Umytą kapustę pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować ok. 1/2 godz., próbując widelcem, czy kapusta jest dosyć miękka.
2. Wyjęte z wody ćwiartki kapusty ostudzić, wycisnąć w rękach resztę wody.
3. Zemleć kapustę i odcisnąć w czystej ściereczce lub odparować na patelni.
4. Zrumienić na oleju drobno posiekaną cebulę. Włożyć do niej dobrze wyciśniętą kapustę i smażyć ok.10 min. mieszając. Dodać sól i pieprz do smaku. Z takim właśnie farszem ze słodkiej kapusty, z dodatkiem drobno siekanego jajka na twardo, w słodkawym cieście drożdżowym pieczono do końca ubiegłego wieku w warszawskim zamożnym domu wielkanocne paszteciki, które jadano do mięs zamiast chleba.