Farsz mięsny

( na 6 porcji)
Szklanka pokrojonego gotowanego mięsa: może to być resztka sztuki mięsa lub cielęcej pieczeni czy resztka rosołowej kury, średnia cebula, 2 łyżki masła lub margaryny, sól, pieprz, przyprawa do zup, ewentualnie ostra papryka albo, według gustu, odrobina curry, majeranku lub ziół prowansalskich.
1. Pokrojone na drobne kawałki mięso zemleć w maszynce lub malakserze.
2. Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu, ale nie dopuszczać do silniejszego zrumienienia.
3. Dodać do cebuli mięso, pieprz, ewentualnie inne przyprawy, kilka kropli przyprawy do zup, w miarę potrzeby nieco soli i wody lub rosołu. Poddusić razem.
Jeżeli używa się malaksera, można pokrojone mięso najpierw poddusić w cebuli i dopiero potem rozdrobnić je w malakserze, a uzyska się bardziej jednolity farsz.