Falafle

(6 porcji)

25 dag suchych ziaren ciecierzycy, 4 szklanki wody, 4 łyżki kaszy bulgur, w miarę potrzeby (gdyby ciasto było zbyt rzadkie) mielony razowy chleb, 1 średnia cebula, 4–5 ząbków czosnku, 5 łyżek siekanych zielonych listków kolendry, 5 łyżek siekanej zielonej pietruszki, 2 łyżki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki do kawy mielonego pieprzu i ? łyżeczki do kawy ostrej papryki, 1 łyżeczka proszku curry, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do smażenia: 1–1 1/2 szklanki dobrego oleju

Suszoną ciecierzycę wsypać do dużej miski i zalać 4 szklankami wody. Po 4 godzinach odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną kolendrę, curry, pieprz, sól, natkę i siekane listki kolendry, proszek do pieczenia, 4 łyżki wody i ostrą paprykę. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodać mielonego razowca. Dokładnie wymieszać i odstawić. Po 45 minutach formować kulki (powinno ich być 12–18). Rozgrzać olej w głębokiej patelni, smażyć po kilka falafli, po czym odkładać je na kuchenną papierową ściereczkę, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafle można przygotować wcześniej i przed podaniem odgrzać w nagrzanym piekarniku. Najlepiej smakują z dodatkiem hummusu.