Fabada

1/2 kg dużej fasoli, 15 dag kaszanki, 25 dag boczku,
15 dag kiełbasy z papryką, 15 dag kiełbasy myśliwskiej,
10 dag suszonej szynki (typu serrano lub parmeńskiej),
1 nóżka wieprzowa, 1/2 szklanki oliwy, 1 cebula, 1 liść laurowy, czerwona sproszkowana papryka, czosnek, sól, woda

Fasolę po umyciu moczyć 3 godziny. Zostawić w garnku tylko tyle wody, by fasola była przykryta. Włączyć mały ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, dolać zimnej, by przerwać wrzenie. Powtarzać ten zabieg trzy razy. Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w ćwiartki. Wieprzową nóżkę umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. Boczek pokroić w duże kostki. Do gotującej się fasoli dodać cebulę, czosnek, oliwę i płaską łyżeczkę zmielonej papryki. Po kwadransie dodać wieprzową nóżkę i boczek. Gotować kolejne pół godziny, cały czas mieszając. Dodać kiełbasę i nadal gotować na małym ogniu. Pod koniec dodać kaszankę. Przed podaniem kiełbasę i kaszankę pokroić na porcje.