Eskalopki z indyka z kumkwatami i innymi owocami

(2 porcje)

2 sznycle z indyka z przecięciem (tzw. kieszenią do nałożenia w nią aromatycznego nadzienia), 4–6 owoców kumkwatu,
1 owoc mango, 3 dymki lub szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 2 szklanki rosołu wołowego, 1/2 szklanki lekkiego wina owocowego (może być domowe), 1 łyżeczka startego imbiru, odrobina (wielkości połowy małego paznokcia) suszonej ostrej papryki, 2 gwiazdki anyżu, po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i startego imbiru oraz startej gałki muszkatołowej, pieprz, sól, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka masła

Posiekać dymkę lub szalotkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Poddusić chwilę na połowie masła, dodać ostrą paprykę, pokrojony w cienkie plasterki kumkwat oraz pokrojony w kostkę miąższ mango, chwilę smażyć, po czym podzielić na dwie części i nakładać je w kieszeń sznycli, które po napełnieniu nadzieniem spiąć wykałaczką. Posypać sznycle lekko solą i pieprzem, obsmażyć na pozostałym maśle z obu stron, po czym zmniejszyć ogień i dosmażać na mniejszym. Kiedy sznycle się usmażą, wlać rosół i wino, dusić razem 5–6 minut, po czym wyjąć sznycle, a do sosu dodać pokrojone pozostałe kumkwaty oraz anyż, kardamon i imbir. Chwilę gotować, dodać wymieszaną z masłem mąkę. Kiedy sos lekko zgęstnieje, polać nim sznycle.