Egzotyczna zupa z kurczaka

(4 porcje)

4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki), 10 dag świeżych grzybów shiitake, 1 duże jajko, 1 niewielka kapusta pekińska, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 1 niepełna szklanka suchego najdrobniejszego makaronu

Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować
2–3 minuty, po czym dodać makaron i gotować kolejne 3 minuty, na ostatnią minutę wrzucając kapustę. Od razu wlać cienkim strumyczkiem rozkłócone jajko, które zetnie się, tworząc niteczki. Gotową zupę posypać siekaną kolendrą. Podawać od razu, bardzo gorącą.