Duszone jabłka bursztówki
1 kg jabłek (bursztówek)
2 nieduże kwaśne jabłka (antonówki, boikeny)
2 szklanki piwa
kawałek laski cynamonu
2 łyżki drobnych rodzynek sułtanek
1 kieliszek czerwonego wina
1 mały kieliszek rumu lub innego mocnego alkoholu
Jabłka (bursztówki) obrać ze skórki i pozostawić w całości. Resztę jabłek obrać i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka wszystkie jabłka wraz z cynamonem i rodzynkami, wlać piwo, wino i rum. Gotować około 10 minut (jabłka muszą być w środku miękkie, co należy sprawdzać patyczkiem). Wyjąć jabłka (bursztówki) i odparować sos, aby została go nie więcej niż szklanka. Polać nim jabłka i podawać jako dodatek do pieczonych mięs i drobiu.
Bursztówki to jabłka dość słodkie i nie rozgotowujące się. Pozostałe jabłka powinny się rozgotować, aby nadać sosowi zawiesistości.