Doskonały piernik bez miodu (przepis z okresu I wojny światowej)

3 szklanki przesianej mąki, 3 jajka, szklanka cukru, 1/2 kostki masła lub margaryny, pojedynczy proszek do pieczenia, ok. szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru na karmel, torebka przyprawy do pierników, łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy, łyżka tartej bułki.
1. W niewysokim garnku rozpuścić cukier i podgrzewać go do momentu, kiedy zacznie brązowieć. Do ściemniałego cukru, czyli karmelu, dolać (ostrożnie, bardzo gwałtownie paruje, można się oparzyć!)1/2 szklanki wody i ciągle mieszając powoli zagotować.
2. Żółtka utrzeć z cukrem.
3. Masło stopić.
4. Ubić pianę.
5. Wszystkie składniki wymieszać razem, dodać pianę delikatnie mieszając, oraz ewentualnie bakalie.
6. Piec w wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką foremce w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 40 min). Próbować patyczkiem.
Ten piernik, mimo że nie zawiera miodu, jest naprawdę doskonały, pulchny i w pięknym kolorze, jednak nie tak trwały, jak ten na miodzie.
Piernik można przełożyć lekko podgrzaną marmoladą lub dżemem, posypać cukrem pudrem lub polukrować.