Doskonała zupa ze świeżych grzybów

(4 porcje)
Ok. 25 dag grzybów :pieczarek lub borowików, maślaków lub gąsek, łyżka masła, średnia cebula, wywar z jarzyn lub rosół (z 1 kostki ), sól, pieprz, natka pietruszki, 3 – 4 łyżki śmietany, ewentualnie łyżka mąki , 5 szklanek wody.
1. Drobno posiekaną cebulę poddusić na maśle nie rumieniąc .
2. Dodać do cebuli oczyszczone i posiekane grzyby. Chwilę dusić.
3. Uduszone grzyby z cebulą dodać do wywaru z warzyw lub rosołu, zagotować, dodać sól i pieprz.
4. Zaprawić śmietaną (może być śmietanka słodka z łyżką mąki – wówczas trzeba zupę jeszcze raz zagotować), dodać posiekaną natkę pietruszki.
Zupę ze świeżych grzybów można podawać z kaszą perłową, makaronem, zacierkami lub bez dodatków. Jeśli chce się przyrządzić zupę-krem, trzeba dodać nieco więcej mąki albo najpierw na łyżce masła zrobić zasmażkę z 1 1/2 łyżki mąki, dodać do zupy, dobrze rozmieszać i na koniec dodać dobrej kremowej śmietany. Zupę-krem przyrządza się najczęściej z pieczarek. Najlepiej smakuje z kruchymi, francuskimi, słonymi ciasteczkami kupionymi lub zrobionymi w domu.