Dorsz spod Wezuwiusza

60 dag suszonego, wymoczonego dorsza, 35 dag pomidorów, 3 papryki (każda innego koloru), 2 cebule, 1 paryczka peperoncino, 5 dag mąki, oliwa extra vergine, oliwa z oliwek do smażenia, sól

Pozbawić rybę ości, pokroić ją w kilkucentymetrowe prostokąty, obtoczyć w mące i smażyć na oliwie, aż z obu stron będzie rumiana. Osączyć z nadmiaru tłuszczu. Papryki lekko przypiec, by łatwiej schodziła z nich skórka. Obrać, usunąć nasiona i pokroić w małe prostokąty. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę z peperoncino. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, posolić i gotować 4 minuty. Dodać kolorowe papryki, dalej gotując, a po kwadransie włożyć usmażone kawałki dorsza
i gotować jeszcze 5 minut. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.