Dorsz pływający w białym winie

1 kg filetów z dorsza, 125 ml oliwy z oliwek, 2 cebule, masło, 50 dag pomidorów, czosnek, 125 ml białego wytrawnego wina, sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki

Filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w garnku i polać oliwą. Odstawić na godzinę. Obrać cebule, pokroić je w plasterki i podsmażyć na maśle, aż się zarumienią. Dołożyć obrane i też pokrojone w plasterki pomidory, wyciśnięty czosnek i wino. Wymieszać, posolić, doprawić pieprzem. Zagotować i przełożyć do garnka z rybą. Dusić pod pokrywką na małym ogniu przez 20 minut. Wyjąć kawałki ryby i ułożyć na podgrzanym półmisku. Trzymać w cieple. Uduszone warzywa posypać posiekaną natką pietruszki, podgrzać i polać nimi dorsza. Podawać z ryżem.