Dorsz duszony w pomidorach
10 dag koncentratu pomidorowego (20 proc.), 1 kg dorsza,
6 łyżek oliwy extra vergine, 15 dag cebuli, 1/2 szklanki śmietany 18 proc., 1 czubata łyżeczka mąki, 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier
Rybę umyć, wyfiletować i pokroić w dzwonka, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na pół godziny, po czym oprószyć mąką i lekko zrumienić na oliwie. Cebulę pokroić drobno i zarumienić. Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą i dusić. Włożyć rybę i dalej dusić na małym ogniu przez 20 minut. Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Na półmisku posypać drobno posiekaną pietruszką.