Dorsz Catalana (po katalońsku)

1 kg filetów z dorsza, 10 dag? jamón serrano (szynki suszonej), 1/2 l białego wytrawnego wina, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 bakłażany, 1 cukinia, 3 czerwone papryki, 6 pomidorów, 2 liście bobkowe, sól, pieprz

Jarzyny umyć. Bakłażany pokroić w grube plastry, posolić i odstawić na pół godziny, by odpłynęła z nich gorycz. Cukinię obrać i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić je w paski. Cebulę po obraniu pokroić
w plastry. Czosnek posiekać, po czym podsmażyć go w głębokiej patelni na oliwie wraz z cebulą. Dodać bakłażany, cukinię, pomidory i paprykę. Dusić kwadrans, stale mieszając. Filety umyć, osączyć i posolić. Szynkę pokroić w paski. Rozgrzać w garnku smalec i pozostałą oliwę. Obsmażyć filety
z obu stron na złoto. Dodać pokrojoną szynkę, zalać winem i dusić 5 minut. Dodać duszone jarzyny i dusić kolejne 5 minut. Podawać na podgrzanym półmisku.