Dorada pieczona w soli

1 świeża dorada, 1 pęczek natki pietruszki lub estragonu,
1 cytryna, ? kostki masła, świeżo zmielony pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 kg grubej soli

Rybę umyć, wypatroszyć, lecz nie skrobać, zostawić łeb (bez oczu i skrzeli) oraz płetwy i ogon. Do wnętrza włożyć pęczek pietruszki lub estragonu, masło, pieprz, 2 plasterki cytryny, czosnek i zaszyć brzuch. Żaroodporne naczynie wysypać grubo solą, ułożyć na niej rybę i posypać grubą warstwą soli z wierzchu. Spryskać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pół godziny w temperaturze 150? C. Podać na stół i grubym nożem i młoteczkiem rozbić skorupę soli, uważając na wydostającą się z wnętrza parę. Jeść z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.