Fenkuł w sosie beszamelowym

3 bulwy fenkułu, 4 łyżki startego żółtego sera, oliwa z oliwek
na beszamel: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Oczyścić bulwy z uszkodzonych listków i przekroić na 3 części. Gotować w osolonym wrzątku przez 5-7 minut. Odcedzić. Rozgrzać masło na beszamel, wsypać mąkę i smażyć, aż zasmażka zbieleje. Wlać mleko i gotujące, mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałe grudki rozbijać. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą, ułożyć fenkuł, polać beszamelem, posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku w temperaturze 180o C, aż sos zacznie brązowieć.