Czulent kartoflany

1 1/2 kg kartofli
2 łyżki oleju lub oliwy
ok. 75 dag wołowego mięsa (najlepszy jest mostek)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 cebula
3 ząbki czosnku

Kartofle obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wołowinę pokroić na drobne kawałki. W naczyniu (ze szczelną pokrywą) do zapiekania rozgrzać olej lub oliwę i zrumienić lekko kawałki wołowiny. Dodać posiekaną cebulę i chwilę wszystko razem smażyć. Dodać sól, pieprz, kartofle i wymieszać. Na koniec dodać rozdrobniony w prasce czosnek i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 30 minut, po czym naczynie nakryć i pozostawić na 12–15 godzin w piekarniku o temperaturze około 60°C.