Czarny tort włoski
20 dag migdałów, 4 jaja, 12 dag cukru, 10 dag kakao, 3 łyżki bardzo mocnej kawy, starta skórka z cytryny, 150 ml likieru Sassolino
na ciasto: 15 dag pszennej mąki, 15 dag masła, 7 dag cukru, 1 jajo, sól
Obrane migdały uprażyć na patelni i posiekać. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić na sztywno pianę, a z żółtek utrzeć z cukrem kogel-mogel. Do żółtej masy wolniutko dodawać kakao, kawę, startą skórkę cytrynową i likier. Stale mieszać. Na końcu włożyć pianę z białek i odstawić. Zagnieść ciasto i też je na kwadrans odstawić, a następnie rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę tak, by sporo wystawało na brzegi. Włożyć masę migdałową i przykryć ją brzegami ciasta. Piec trzy kwadranse w temperaturze 180? C.