Cymes z marchwi

10 średnich marchewek
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki cukru
3 łyżki masła lub stopionego kurzego tłuszczu
2–3 łyżki mąki
2 łyżeczki soku z cytryny

Marchewki obrać, pokroić w talarki nie grubsze niż pół centymetra, zalać gorącą wodą, dodać sól i gotować 10 minut. Dodać miód, cukier, sok z cytryny i dalej gotować, aż odparuje co najmniej połowa płynu. Na tłuszczu przygotować złocistą zasmażkę z mąki, połączyć najpierw z płynem, potem z marchwią i gotować 5 minut. Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.
Cymes z marchwi także jest daniem symbolicznym, bowiem nazwa hebrajska tego warzywa ma takie samo brzmienie jak hebrajskie słowo oznaczające wzrost. Z tego powodu cymes – „przysmak”, „rarytas” – podaje się jako typowe danie na święto nowego roku, czyli Rosz ha–Szana.