Cykoria z jabłkiem na słodko

(4 porcje)
2 cykorie, słodkie jabłko, 2 łyżki śmietany, łyżka majonezu, szczypta soli, łyżeczka cukru, odrobina pieprzu, kilka posiekanych na drobniejsze kawałki włoskich orzechów.
1. Cykorię przygotować, jak w poprzednim przepisie.
2. Przygotować sos ze śmietany, majonezu, cukru, pieprzu i soli.
3. Obrać umyte jabłko (jeśli ktoś lubi, można nie obierać), poszatkować na jak najcieńsze paseczki. Raczej nie należy trzeć na tarce, gdyż łatwo brązowieje a przy tym jest zbyt mocno rozdrobnione , a w sałatce kawałeczki jabłka powinny pozostać dość widoczne i powinno się je wyczuwać.
4. Szybko wymieszać cykorię z sosem i jabłkiem. Po 1/2 godzinie podawać. Ta surówka doskonale smakuje z drobiem i rybami.