Cukinia nadziewana mięsem po chińsku

(4 porcje)
4 średniej wielkości cukinie, 25 dag mięsa mielonego, jajko, 1/2 łyżeczki cukru, pieprz, sól, łyżka sosu sojowego, niewielka cebula, odrobina pasty z anchois lub drobno usiekane dwa fileciki, 2 łyżki oleju i jajko do smarowania cukini w czasie pieczenia, 2 łyżki oleju do wysmarowania żaroodpornego naczynia.
1. Przyrządzić farsz, doprawić mielone mięso odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekaną cebulą, pieprzem i posiekanymi filetami anchois.
2. Cukinie poprzekrawać wzdłuż na połówki, wydrążyć łyżeczką. Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.
3. Napełnić wydrążone cukinie farszem, posmarować wierzch rozmieszanym z oliwą jajkiem, umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Piec w średnio gorącym piekarniku co najmniej 30 min., kilkakrotnie smarując powierzchnię cukini mieszanką jajka z olejem.
W oryginalnym przepisie chińskim do farszu dodaje się krewetki, jednak można ograniczyć się do nadających ostry smak filetów lub pasty anchois.