Ciasto ryżowe

10 dag ryżu lub 10 dag mączki ryżowej
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
szczypta startej skórki cytrynowej
1/2 szklanki odsączonych wiśni z konfitury
10 dag rodzynek lub spora garść suszonych jabłek
1 łyżka oliwy do wysmarowania formy

Utłuc ziarna ryżowe lub użyć mączki ryżowej. Ugotować w mleku. Gdyby mleko zbyt szybko wsiąkało w ryż, dolewać po łyżce wody. Kiedy z ugotowanego, miękkiego ryżu powstanie jednolita masa, dodać cukier, masło i cynamon, skórkę cytrynową oraz wiśnie lub suszone jabłka. Wysmarować płaską formę oliwą, rozciągnąć na całej powierzchni masę ryżową i upiec. Kiedy na wierzchu pojawią się ciemnozłote punkty – legumina jest gotowa. Pokroić ją i podać na gorąco lub na zimno.