Ciasto prababci Eufrozyny

1 kg mąki, 5 żółtek, 40 dag masła, 2 szklanki cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, śmietany tyle, aby dało się zagnieść ciasto

Utrzeć żółtka z cukrem do białości. Na stolnicy usiekać nożem przesianą mąkę z masłem, dodać utarte żółtka, śmietanę, sodę i wyrobić, zgniatając i ściskając ciasto. (Uwaga! Z tego ciasta można robić zarówno ciastka przeciskane przez maszynkę, jak i spody do szarlotek, sernika, nadziewane dżemem lub konfiturami pierożki, kruche babeczki do różnych nadzień itp. Można je przechowywać około 2 tygodni w lodówce lub 2 miesiące w zamrażarce. Należy je z niej wyjąć na kilka godzin przed użyciem). Ciasto rozwałkować na cienki placek i wycinać kieliszkiem okrągłe ciasteczka. Posmarować z wierzchu rozbełtanym jajkiem i posypać na przykład cukrem lub makiem, ozdobić orzechem albo migdałem. Piec w piekarniku w 180? C, uważając, by nie przypalić. Wyjąć, gdy będą złociste.