Ciasto na pierogi na sposób Babci
(6 porcji)
1/2 kg mąki, jajko, wrząca woda.
1. Wsypać połowę przesianej mąki do miseczki, energicznie mieszając wlewać do niej wrzącą wodę, tak aby powstało gęste ciasto. Nie dopuścić do utworzenia się grudek.
2. Drugą część mąki połączyć na stolnicy z mąką zaparzoną, dodać jajko lub samo białko. Zagnieść na dość twarde ciasto, ale o takiej konsystencji, aby dawało się łatwo wałkować.
3. Dalej postępować dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie.
Taki sposób przygotowywania ciasta na pierogi stosowano od dawna w warszawskiej kuchni. Jest ono znakomite, lekko gumowate, lecz delikatne.
Pierogi można przechowywać w domowych zamrażarkach. Warto czasem przyłożyć się do pracy, zrobić dużą porcję i mieć na kilka posiłków. Pierogi po wyjęciu z zamrażalnika można odgrzać na parze (w durszlaku lub koszyczku do gotowania na parze nad wrzącą wodą) albo we wrzącej osolonej wodzie. Można też odsmażyć lub odgrzać w kuchence mikrofalowej.