Ciasto drożdżowe „Topielec”

4 szklanki mąki,4 jajka,25 dag masła lub margaryny 10 dag drożdży,1/2 szklanki ciepłego mleka, 11/2 szklanki cukru, dowolny zapach, smażona skórka pomarańczowa, łyżka masła lub margaryny do wysmarowania foremek.
1. Rozpuścić drożdże w mleku , z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru.
2. Kiedy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać jajka i rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać .Nie trzeba wyrabiać!
3. Włożyć ciasto do czystej ściereczki, którą związać, luŸno, ale szczelnie ,aby wyrastające ciasto nie „wybiegło”.
4. Do głębszego garnka lub miski nalać zimnej wody, włożyć zawiniątko z ciastem. Kiedy wypłynie na wierzch, dobrze wyrośnięte, wyjąć je i włożyć znów do miski. Dodać cukier ,zapachy i bakalie. Wymieszać.
5. Włożyć do wysmarowanych masłem lub margaryną foremek .Ciasto powinno sięgać do ich połowy. Kiedy wyrośnie piec w temperaturze 180 st C. Po 30 minutach spróbować patyczkiem: jeśli suchy, ciasto jest upieczone, jeśli nie – jeszcze chwilę piec.
6. Kiedy ciasto trochę ostygnie wyjmować z formy.