Ciasto drożdżowe dla leniuchów

3 niepełne szklanki przesianej mąki, 2 – 3 łyżki cukru, 6 dag drożdży, co najmniej 3 łyżki śmietany, 2 jajka, szczypta soli, dowolny ulubiony olejek zapachowy lub otarta skórka z cytryny, tłuszcz do smarowania formy.
1. Rozmieszać drożdże ze śmietaną, aby trochę wyrosły.
2. Na stolnicy pomagając sobie nożem dokładnie połączyć wszystkie składniki i zagnieść rękami ciasto.
3. Zostawić do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do wysmarowanych masłem lub smalcem form wypełniając je do połowy wysokości, posmarować rozbitym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku.
Ciasto drożdżowe dla leniuchów smakuje równie dobrze jak najbardziej pracochłonny drożdżowy placek. Jeśli ktoś boi się, że ciasto nie będzie dość wyrośnięte – może wziąć o 1 – 2 dag drożdży więcej. Z takiego ciasta można również robić doskonałe makowce, strucle owocowe, bułeczki z dżemem, paszteciki, rogaliki.