Ciasto biszkoptowe z pianką i owocami

Biszkopt: 5 jaj, 5 łyżek mąki, 5 łyżek cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (proporcje na małą tortownicę), łyżka masła lub margaryny do wysmarowania formy, łyżka bułki tartej.
Pianka: szklanka wody, 1/2 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku, czubata łyżka żelatyny.
1. Przygotować biszkopt. Pianę ubić z cukrem, dodać żółtka utarte z cukrem oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
2. Piec ok. 20 min. w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułeczką formie, w temperaturze 180’C.
3. Przygotować piankę:1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i dodać kwasek lub sok cytrynowy. Drugą połową wody zalać żelatynę, wymieszać i następnie wlać do zagotowanej wody z cukrem. Zagotować. Ostudzić. Gdy zacznie gęstnieć, ubić mikserem lub trzepaczką do piany na lekką piankę.
4. Ostudzony biszkopt przekroić. Na spodzie ułożyć owoce, zalać pianką, przykryć drugą połową biszkoptu, przycisnąć i wstawić do lodówki.
Do przygotowania ciasta należy używać owoców miękkich, takich jak truskawki, maliny, jagody, poziomki.