Chłodnik z lebiodki

3 łyżki zielonych listków lebiodki (czyli oregano), 3 ząbki czosnku, sól, ocet winny, oliwa z oliwek, 30 dag miąższu białego chleba, 2 pomidory, 2 ogórki, 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta

Posiekać drobno umyte listki lebiodki. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z solą. Ucierając dodawać posiekaną lebiodkę. Gdy powstanie gładki, zielony krem, dodać zimnej wody i 2 łyżki octu winnego. Pokruszyć miąższ chleba i włożyć do rozwodnionej masy. Gdy chleb nasiąknie, wstawić do lodówki. Obrać ogórki i pomidory, papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić i włożyć do wazy. Wyjąć z lodówki masę lebiodkową z chlebem i dodać do wazy z posiekanymi warzywami. Wymieszać. Można dodać kostki lodu.