Chleb ziołowy z orzechami

1 kg mąki, 3-4 paczki otrąb pszennych, 1 czubata łyżka soli, 1 litr dość ciepłej wody, 3 opakowania drożdży instant lub 10 dag świeżych, 1 łyżka cukru, garść nasion słonecznika, garść orzechów laskowych, garść orzechów włoskich, po
1 łyżce majeranku, oregano, kminku i czarnuszki
do wysmarowania prodiża łyżka masła, do wysypania łyżka mąki
Uwaga I: Brak jednego gatunku orzechów lub ziółka nie wpłynie na jakość chleba, po prostu będzie on miał nieco inny smak.
Uwaga II: Ten chleb najlepiej udaje się w prodiżu elektrycznym ogrzewanym od góry i od dołu.

Drożdże rozczynić z cukrem i połową szklanki ciepłej wody. Wszystkie suche produkty: mąkę, sól, otręby, ziarna, orzechy i zioła wymieszać, wlać wyrośnięte drożdże oraz litr wody. Mieszać około 5 minut, przełożyć do wysmarowanego masłem i posypanego mąką prodiża. Piec godzinę, po czym – jeśli wierzch się nadmiernie przypieka – nakryć kawałkiem folii aluminiowej i piec jeszcze 50 minut. Odkryć prodiż. Po kilku minutach wyjąć chleb na deskę i wystudzić.