Chili po tajsku
1 słoik tajskiego sosu chili, 40 dag mięsa z kurczaka (może być wieprzowina lub cielęcina), 1 cebula, kilka różnokolorowych papryk, 20 ml oleju roślinnego, sól, świeżo zmielony pieprz, liście kolendry
Rozgrzać na patelni olej i obsmażyć mięso pokrojone w kostkę. Dusić we własnym sosie, aż zmięknie. Posolić i posypać pieprzem do smaku. Jeśli sosu jest zbyt mało, podlać bulionem. Cebulę pokroić w plastry, a paprykę w paski i usmażyć na oleju, stale mieszając. Zdjąć z patelni i włożyć na powrót podsmażone i miękkie mięso. Odlać nadmiar własnego sosu i dolać tajskiego chili. Zagotować. Dodać podsmażone warzywa i połowę posiekanych liści kolendry. Wymieszać i jeśli płyn wyparował, dodać resztę sosu własnego. Na koniec przybrać liśćmi kolendry. Podawać z ryżem basmati.