Cassola

4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka peperoncino, 1/2 kg pomidorów, 1 szklanka białego wytrawnego wina, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 25 dag mątwy, 1 1/2 kg różnych ryb morskich, 6 kromek białego chleba

W dużym rondlu podgrzać 2 łyżki oliwy. Drobno posiekać cebulę, ząbek czosnku i peperoncino. Dusić 5 minut. Pomidory pozbawić skórki, pokroić w kostkę, włożyć do rondla. Dolać wino, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wolno zagotować. Mątwę pokroić na kawałki, smażyć 5 minut na pozostałej oliwie, po czym dodać do rondla. Dusić pod pokrywą pół godziny. Ryby wyfiletować, pokroić na kawałki i na kwadrans włożyć do rondla, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Biały chleb opiec na grzanki, ułożyć na głębokich talerzach i zalać potrawą z garnka.