Brzoskwinie deserowe na ostro

(6–8 porcji)

1 kg dojrzałych brzoskwiń, 20 dag serka mascarpone,
2 gwiazdki anyżu gwiazdkowego, kawałek laski cynamonu, 1 świeża lub suszona ostra papryka, 2 plasterki korzenia świeżego imbiru, 1 cytryna, 1 szklanka cukru pudru

Podzielić porcję cukru pudru: 3 łyżki odłożyć na póŸniej, resztę zalać 3/4 szklanki wody, dodać cynamon, paprykę, anyż i imbir. Zagotować, włożyć paseczek skórki cytrynowej i gotować syrop kilka minut. Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w „ósemki” i dodać do syropu. Gotować 5 minut, aż lekko zmiękną, po czym odsączyć je i ułoyć w salaterce. Syrop wymieszać z 2 łyżeczkami soku cytrynowego. Do serka mascarpone dodać odrobinę soku z cytryny do smaku oraz pozostawiony uprzednio cukier i również dokładnie wymieszać. Ostudzić odsączone brzoskwinie i syrop, pokropić nim zimne owoce, a na wierzchu ułożyć serek mascarpone.