Bliny ze śmietaną

25 dag mąki pszennej, 25 dag mąki gryczanej, 2 dag drożdży, 2 jaja, 1 łyżka cukru, 6 dag masła, 2–3 szklanki mleka, masło do smażenia i do polewania, sól, 1/2 l ciepłej wody

Z mąki pszennej, drożdży i letniej wody zrobić ciasto, ubijając składniki trzepaczką na gładką masę. Przykryć i na godzinę odstawić w ciepłe miejsce. Dodać roztopione i ostudzone masło, żółtka, cukier i łyżeczkę soli, dosypać mąkę gryczaną i dolać ciepłe mleko. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć serwetą i trzymać w cieple, w międzyczasie dwukrotnie mieszając łyżką, aby opadło. Na koniec dodać ubite na pianę białka. Smażyć na bardzo gorącej, obficie natłuszczonej patelni o grubym dnie. Podawać polane śmietaną. Można też (wersja luksusowa) podawać z kawiorem, polane śmietaną i roztopionym masłem. Niezbędny wówczas kieliszek zamrożonej czystej wódki.