Bliny

(6 porcji)
1 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 2 dag drożdży, 1/2 szklanki mleka, szczypta cukru, 5 łyżek masła lub smalcu do smażenia.
1. Rozczynić drożdże ciepłym mlekiem dodając do nich łyżkę mąki pszennej i szczyptę cukru. Kiedy zaczną rosnąć, dodać resztę mąki pszennej i gryczanej, wyrobić ciasto łyżką.
2. Kiedy ciasto wyrośnie, należy je zamieszać i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Powtarzać tę czynność wiele razy. Ciasto należy przygotować ok. 6 godz. przed smażeniem.
3. Ciasto nalewa się na patelnię chochelką, dlatego powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki.
4. Na jednej dużej lub kilku małych patelenkach rozgrzewać po odrobinie tłuszczu. Smażyć najpierw po jednej, potem po drugiej stronie, po usmażeniu natychmiast podawać lub składać w piecyku jeden blin na drugim. Podawać gorące.
Bliny są najsmaczniejsze ze śmietaną, roztopionym masłem kawiorem który możemy zastąpić, choć już nie z takim efektem – pastą kawiorową. Bliny smakują świetnie również z plasterkami wędzonego łososia. Jeżeli podajemy śmietanę, musi być ona naprawdę dobrej jakości, najlepiej kremówka, niezbyt kwaśna.
Bliny to tradycyjny przysmak kuchni rosyjskiej. W polskiej kuchni dawno zaczęto cenić te doskonałe i oryginalne w smaku placuszki podając je na najwytworniejszych nawet stołach. Niezbędnym składnikiem blinów jest mąka gryczana, którą można dostać w sklepach ze zdrową żywnością.